Tuesday, September 30, 2008

Friday, September 26, 2008

Klippe i elvestraum ( Dikt av ein venn)














Støypest vatn mot berg eller
ser eg steinplogen
pløye i elv-

fjellet er sjølv ein forsteina straum
inne frå klodens djup
vatnet vart fødd av usynleg dogg
oppunder himmelens kvelv

dei valde begge sin tyngre form
slik fekk mitt auge sjå
at tanke og vit er bakom og før
der sansane fata
i stein og i straum

Stødige klippe
stå straumen imot
elveflaum
føye seg mildt inntil

om steinen vil breste og smelte igjen
vatnet forfrysa til is
dei vert inne i Altet
frå det eg sprang ut og finst i

der tanke og auge kan prove
eg skapar mi verd for undring og syn

ser det skrive i vatn og stein

det blir og det er
Alt og Ein


Jostein Åsali-02

Ordkalotten - Tromsø internasjonale litteraturfestival


er like rundt hjørnet.
I år er temaet "Over grenser"

Les om program og forfattere her:


En lyriker jeg vil anbefale på det sterkeste er David Vikgren ( bildet). Den svenske forfatteren og dramatikeren debuterte høsten 2002 med diktsamlingen För en framtida antropologisk forskning. For sin andre bok, Ordning, fikk han blant annet lyrikkprisen Guld-Prinsen, og boka ble beskrevet som hans litterære gjennombrudd. Han kommer i år (2008) med en ny bok - Inomhuslektionen.

Saturday, September 20, 2008

LItteraturen som salgsvare


Fredrik Wandrup skrev mye klokt i Dagbladet på torsdag. Blant annet om litteraturen som salgsvare:


Litteraturen er blitt en del av underholdningsindustrien. Forfattere slåss om å markere seg. De leser opp og forteller om sine verk, de fyller bokscenen med sin sterkt vekslende utstråling.

Det forventes at forfattere er morsomme, interessante eller slagferdige når de intervjues på scenen eller på TV-skjermen, enten alene eller i gruppe. Snart trenger vi ikke bøkene, så lenge vi har forfattere som kan snakke om dem....Tar alt dette luven av det som er det sentrale, eller i alle fall burde være det: Innholdet?


I fjor tuslet jeg omkring på universitetsbokhandelen. Da fant jeg heldigvis boka " Som porselen, kanskje" av Bjørn Skogmo i bokhyllene. Jeg hadde ikke sett den omtalt noe sted, -den bare stod der, gjemt mellom tykke romaner av kjendisforfattere. Men baksideteksten gjorde at jeg ble nysgjerrig. Boka ble beskrevet som " En roman om en roman om en forfatter som skriver en roman som kan bli hovedbok i Bokklubben Nye Bøker, slik at forfatteren kan få invitasjon til Bokbadet og bli intervjuet av Anne Grosvold- og alt hva dette innebærer av penger, ære og berømmelse." Boka var etter min mening veldig bra. På en måte kan den fungere som en kommentar til Dagbladets magasin i dag der Tove Nilsen, Unni Lindell, Knut Faldbakken, Vigdis Hjort og Jan Kjærstad ( nok en gang) "avslører" hvorfor du blir hekta på deres bok.

Sunday, September 14, 2008

Guide for nyankomne







Gratismagasinet GRUS i Tromsø byr på en guide for nyankomne studenter. Her får man presentert Nord Norge fra A til Å.

Eksempler:


F - FESTIVALER

Nord-Norge er en kulturell smeltedigel. Her byr vi stolt på festivaler nesten hele året igjennom. Er du ikke tilstede på minst åtte festivaler i året kan du bare flytte tilbake til bygda du kommer fra. I nord konsumerer vi kultur til Dovre klapper sammen. Tromsø Internasjonale Filmfestival, Insomnia, Bukta, Nordlysfestivalen, Fucking Northpole Festival, Parken, Karlsøyfestivalen, Trænafestivalen, Skippagurra og ikke minst No Siesta Fiesta! Vi nevner i F for fleng..

G - GASTROSKOPI

Om du har lite å finne på en dag, eller bare ønsker forandring finnes det gastroskopiavdeling på Universitetssykehuset i Nord-Norge ( UNN)-Tromsø. Her kan du få slanger inn i både orale og anale soner og se deg selv på innsiden på en praktisk liten skjerm. Deler av GRUS-redaksjonen har allerede stiftet et gledens bekjentskap med teknologien, dog med varige mén.

S - SNØ

Hele Nord-Norge har rikelig med snø. Noen ganger kommer den tidlig, andre ganger kommer det sent, men det kommer alltid mye. Vær på vakt for snille gamle huseiere som lurer en stakkars student nyankommet sørfra til å love å " ta i et tak" når snøen kommer. Slike løfter er lett å inngå i august, men det er lurt å vurdere lengde og bredde på oppkjørsel og trapper først.

Saturday, September 13, 2008

Ettparti-landsdelen

Førstesideoppslaget i Nordlys i går
var at vi nå omtrent bare har to partier igjen i landsdelen.

Jeg tror vi snart kan slå disse to sammen til ett.
I panikk over Fremskrittspartiets framgang prøver
Arbeiderpartiet å gjøre FRPs saker til sine.
Asylpolitikken er bare ett av mange eksempler på det.
I miljøpolitikken står de også sammen, blant annet når
det gjelder å satse på oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen.

Dette vedtaket, som nylig kom, står det imidlertid respekt av:
http://www.frifagbevegelse.no/anb-nyheter/article3772132.ece

Også denne markeringa var bra:
http://www.dagbladet.no/nyheter/2008/09/03/545675.html

Det viser at det finnes alternativer, tross alt...

Monday, September 08, 2008

Og dagene går mot oktober




















Lanseringa er unnagjort, og "Framtida er ein stad til høgre
for tavlekanten
" er ute i bokhandelen.

Kafeen på Verdensteatret er et flott sted å ha lansering på, og bygninga er verdt et besøk dersom du er turist i Tromsø. Min tiårige datter og hennes venninne var på oppdagelsesferd under lanseringa, og listet seg inn i den tomme kinosalen. Mens programmet gikk sin gang inne i kafeen, satt de gjemt mellom benkeradene og fantaserte om hvordan det skulle gå dersom de svære lysekronene
i taket ramlet ned.

Nå dreier livet seg om litteraturstudier og forberedelser til litteraturfestivalen Ordkalotten som foregår 1. til 5. oktober. Det ferdige programmet vil straks bli offentliggjort.

18.september vil forresten Carl Frode Tiller bli intervjuet av Morten Wintervold på Studenthuset DRIV, og det ser jeg virkelig frem til å få med meg.