Friday, March 12, 2010

Finnmark litteraturfestival


Litteraturfestivalene gror frem. Nå har alle de tre fylkene i nord sin egen litteraturfestival, og ingenting er bedre enn det. Jeg kommer nettopp fra festival i Alta, og er full av inntrykk.
Det ble en litt amputert start. Flere av de som skulle delta på selve åpninga eller lese på åpningskvelden, ble forsinket på grunn av tett snøvær, så Niko Valkepää måtte stå for åpningseremonien alene, uten forfatteren Hege Siri og egne musikere. De satt nemlig i et fly som var omdirigert til Kiruna og i neste omgang til Lakselv..
Men Niko joiket gjennom det tette snøværet på Alta torg, og gjorde åpninga til en minnerik opplevelse for oss som var der. Senere i festivalen fikk jeg med meg følgende høydepunkter:
-------
-Kjartan Fløgstad i samtale med Hans Olav Brenner om boka " Grense Jakobselv" der Fløgstad kom inn på at humanistene var overraskende godt representert blant de som forvaltet nazismen under 2.verdenskrig, og at det store sivilisasjonsbruddet på langt nær er blitt så godt forklart som det burde.

- Nightspot ved Ingeborg Arvola og Frode Johansen Riopelle. Interessant samtale omkring natur og miljøperspektiv både i barnelitteraturen og voksenlitteraturen.-----
----
- Magnar Mikkelsen og Hege Siri som leste tekster som bl.a handlet om utbygginga av Altavassdraget i 1980, og opprøret omkring det
------
-Ellers skulle jeg gjerne ha fått med meg Øyvind Rimbereid på torsdag og Thomas Espedahl og Ann Jäderlund på fredag, men flybillettene var kjøpt og betalt, så det gikk jeg dessverre glipp av.
Thomas Espedahl ( som nettopp fikk kritikerprisen for boka " Imot kunsten"og er nominert til Nordisk Råds litteraturpris for samme bok) kommer forresten på litteraturfestivalen Ordkalotten i Tromsø første uka i oktober, så stikk innom Tromsø til høsten!

No comments: