Friday, May 17, 2013

Anmeldelse av diktsamlinga "Sortsolsafari" i Nordlys.

Kontrastrikt

Irene Larsen:
Sortsolsafari
Dikt
Margbok 2013Irene Larsen debuterte i 2005 med diktsamlinga «Anemonepust», som hun fikk Blix-prisen for. Dette er den tredje diktsamlinga hennes.
«Sortsolsafari» tar utgangspunkt i en samisk myte om en hanbjørn som gjorde ei jente gravid og sønnen hun fødte, hadde en bjørnelabb og en menneskehånd, som han holdt skjult.
Diktsamlinga er delt i 4 deler, uten tittel, og to dikt som innleder og avslutter samlinga og som hun kaller (Prosol) og (Episol). De fungerer som prolog og epilog, eller en rammefortelling til ganske dramatiske og grensesprengende skildringer. «Hvem er du egentlig ? spør naboen» og skaper forventning til jeg-personen i samlinga, kvinna som fødte sønnen med bjørnelabb.

I første del får vi vite at bjørnens sønn sitter på lukket avdeling, mens bjørnen jakter sau og reinsdyr - og blir jaget av rovdyrforvaltninga. Her konfronteres dagens rovdyrdebatt med bilder av historiens bjørn på helleristningene og ursa major i universet.

I andre del beskriver hun hvordan den samiske fødselsgudinna Sáráhkka bidrar til fødsler av astronomiske dimensjoner, «hver gang en ny dattersjel glir ned /fra et av solas hjørner/ armløs,tarmløs/ skjedeløs og skjødesløs.»

I tredje del møter vi noaiden, den samiske medisinmannen, som reisende i den moderne turistverden; farer som en fugl over kontinentene - i kontrast til «Turister med støvler og kikkerter/ har kjøpt sortsolpakke. Femten hundre danske spenn, inkludert overnatting og et måltid vinsuppe og skinke.» I denne delen handler annenhver tekst om jegeren som jakter bjørn - og tar vare på alle deler av dyret.

I fjerde del er konfronterer hun fastlegen, psykologen og familien på slektstreff med sin historie og sin mytiske virkelighet. Tremenningen spør hvem hun egentlig er. «Jeg er en av de som er avtegnet på trommene, svarer jeg uten å nøle».

Diktsamlinga har en episk struktur satt inn i et samisk og mytisk univers. Irene Larsen skaper assosiasjoner til Nils-Aslak Valkeapää i sine universelle og historiske bilder, men hun gjenskaper ingen samisk livsfilosofi som han. Hun er mer opptatt av kontrasten mellom samenes naturopplevelse og det moderne samfunnet.
Tittelen «Sortsolsafari» speiler det uventede og motsetningsfylte, samtidig som er helt konkret fanger bildet av turister som stirrer opp på fugleflokken - som dekker og mørklegger sola.
Kontrastbildene hennes er humoristiske - til dels burleske, for eksempel når hun pakker tradisjon inn i moderne innpakning: «Noaiden vasker seg, kjemmer seg/og kler seg i sine beste klær/stiller kamera inn på profilbilde,/ og gjør websida klar for redigering.»
Det er kontraster i bilder og kontraster i språk, fra det lyriske til det mest banale. Samlingen er ambisiøs, fordi den sprenger så mange grenser - i fantasi, virkelighetsoppfatning, i tid og rom. Den spriker og det er vanskelig å samle den i et helhetlig inntrykk. Men den er spennende og åpner for mange ulike leseropplevelser.


Margoth Hovda-Lien

2 comments:

Anonymous said...

Excellent post! We are linking to this great post on our website.
Keep up the great writing.

Also visit my weblog ... Ladies Golf Gloves

Anonymous said...

e cigarette forum, electronic cigarette, electronic cigarettes, vapor cigarette, electronic cigarette brands, e cigarettes