Tuesday, July 18, 2006

" Om bare"

Så flott å se at utskjelte Vigdis Hjorts bok " Om bare" er blant de bøkene Dagbladet i sommer presenterer som en av de 25 beste norske de 25 siste årene.

Har lest den to ganger og holdt på å bli revet i stykker begge gangene.

"En nesten uutholdelig, levende desperasjon", er bl.a karakteristikken i Dagbladets anmeldelse fra 2001. Og Fredrik Wandrup påpekte for noen dager siden at det ofte er menn som har gått direkte i strupen på sterke, selvmotsigende følelser og som har beskrevet den desperate intensiteten som kan prege et kjærlighetsforhold som knapt vet om det går mot mirakler eller undergang. ( Hans Jæger, Aksel Sandemose og Knut Hamsun med " Pan" ) Vigdis Hjort gjør noe av det samme i denne boka.
"For hva er det med kjærligheten? Er den det største av alt? Er den en ensom ting? Hva likner den mest på, livet eller døden? Går den i stykker når du rører ved den? Dette som alle vet de lengter etter, er det så fylt med smerte at det knapt er til å holde ut? "
Og jeg må bare slutte meg til de siste linjene i Wandrups presentasjon: " Boka oppleves som sann inntil beinet, ja inntil det mørkeste av alt: Døden."

4 comments:

tomy said...

Enda ei bok å sette på lista. Takk for tips! Jeg leser Helene Uri for tida. "Honningtunger" er ikke så dum. "Engel av nylon" måtte jeg legge bort. Sterk start om mor-barn...

irelars said...

Helene Uri har jeg ennå ikke lest, så takk for tips selv! Særlig den sistnevnte fikk jeg lyst til å prøve meg på.

torunn said...

Jeg liker så godt disse bokmeldingene!
For eksempel så kan det føre til at man ikke trenger gå lenger enn til si eiga bokhylle for å finne bøker som er verdt å se nærmere på. Der har jeg nå tatt ut både Vigdis Hjort si bok ” Om bare” og Arne Næss sin Livsfilosofi. Ellers har døtrene i huset nettopp lest Helene Uri si ”Dyp Rød 315”, og nå er Honningtunger allerede henta fra biblioteket. Den må nok gå på omgang, skjønner jeg. Så her står leseopplevelsene i kø. Morsomt! Men for tida beveger jeg meg fra Svermeren Hamsun til Erobreren, og jeg lar meg rive med, for han har gjort en god jobb Kolloen, det skal han ha.

Takk for tips både Irene og Tove!

irelars said...

Så bra at du liker leserapportene.

Synes det er interessant å følge med på Dagbladets utvalg i sommer, og leser bokomtalene der med stor interesse.

Og Kolloen er en favoritt her også!


Irene