Wednesday, April 18, 2007

Alain Robbet-Grillet


I dette øyeblikk faller skyggen av stolpen - den som bærer takets sydvestre hjørne - slik at den deler det tilsvarende hjørne av verandagulvet i to like vinkler, hver på 45 grader. Denne verandaen er en bred, overbygget terasse, som omgir huset på tre sider. Ettersom bredden er den samme på langsiden som på kortsidene, treffer stolpens skygge hushjørnene med stor nøyaktighet, men den strekker seg ikke opp langs veggen, for solen står ennå så høyt på himmelen at bare flisene på gulvet rammes av dens stråler. Fasadens og vestveggens ytterpanel- for dette er et trehus- ligger foreløpig i skyggen av verandataket, som er en direkte fortsettelse av selve hustaket. I dette øyeblikket faller derfor skyggen av takets ytterkanter sammen med benene i den rette vinkel som dannes av skjæringslinjene mellom terassens gulvplan og de to veggene som støter sammen i dette hjørnet.
Slik starter Alain Robbet-Grillets roman " Sjalusi", som benytter seg av en slags camera-eye-teknikk i sine framstillinger. Tingene og tingenes overflate blir beskrevet i et nærmest vitenskaplig språk. En roman som krever et langsomt lesetempo og en skjerpet oppmerksomhet. Jeg kom meg til side 30 på to timer..
Annerledes enn det meste annet man har lest. Anbefales!

2 comments:

Anonymous said...

Ja, den boka er god, det er en lyst og en glede å lese slik velskrevenhet - om man tillater seg å henfalle til fullstendig hedonisme :)

irelars said...

Nettopp:)
Og nå har jeg klart å bli ferdig med den også. Vi skal ha gjennomgang av den på epikk-kurset til uka.