Saturday, September 20, 2008

LItteraturen som salgsvare


Fredrik Wandrup skrev mye klokt i Dagbladet på torsdag. Blant annet om litteraturen som salgsvare:


Litteraturen er blitt en del av underholdningsindustrien. Forfattere slåss om å markere seg. De leser opp og forteller om sine verk, de fyller bokscenen med sin sterkt vekslende utstråling.

Det forventes at forfattere er morsomme, interessante eller slagferdige når de intervjues på scenen eller på TV-skjermen, enten alene eller i gruppe. Snart trenger vi ikke bøkene, så lenge vi har forfattere som kan snakke om dem....Tar alt dette luven av det som er det sentrale, eller i alle fall burde være det: Innholdet?


I fjor tuslet jeg omkring på universitetsbokhandelen. Da fant jeg heldigvis boka " Som porselen, kanskje" av Bjørn Skogmo i bokhyllene. Jeg hadde ikke sett den omtalt noe sted, -den bare stod der, gjemt mellom tykke romaner av kjendisforfattere. Men baksideteksten gjorde at jeg ble nysgjerrig. Boka ble beskrevet som " En roman om en roman om en forfatter som skriver en roman som kan bli hovedbok i Bokklubben Nye Bøker, slik at forfatteren kan få invitasjon til Bokbadet og bli intervjuet av Anne Grosvold- og alt hva dette innebærer av penger, ære og berømmelse." Boka var etter min mening veldig bra. På en måte kan den fungere som en kommentar til Dagbladets magasin i dag der Tove Nilsen, Unni Lindell, Knut Faldbakken, Vigdis Hjort og Jan Kjærstad ( nok en gang) "avslører" hvorfor du blir hekta på deres bok.

4 comments:

Zooey said...

Nikka & smilte til siste setning i dette interessante innlegget - og takk for boktipset!

Anonymous said...

Jeg siterer Tor Ulven: «Tidligere har jeg ikke hatt noe ønske om å bli intervjuet. Et intervju blir alltid en kommentar. Det man skriver bør kunne klare seg ukommentert, fra forfatterens side. Jeg kan gjerne parafrasere Ibsen, og si at mitt kall er ei at tale, kun at skrive. Den som snakker kan komme til å si utrolig mye dumt, det vet alle som har prøvd å snakke fornuftig og sammenhengende.»

irelars said...

Zooey: Hyggelig å se deg innom!
Ja, jeg anbefaler denne boka på det varmeste. ( Men man bør ha litt svart humor for å lese den ;-))

Anita: Jeg må faktisk lese Tor Ulven med jevne mellomrom. Han er en av de største.

Og i løpet av sin forfattkarriere gjorde han vel bare ett eneste intervju, så vidt jeg husker.

Anita said...

Ja, et intervju i Vagant som jeg for tiden prøver å få tak i.