Saturday, June 10, 2006

Unntakstilstand

Noe av det aller beste med Sydenferie, er å kunne stupe inn i ei bok fra bassengkanten. Bare sørge for å være akkurat så passe tilstede at man kan nikke oppmuntrende til unger som klarer å svømme langsida under vann eller dykke til bunns på djupa. Hadde med meg et lass med bøker denne gangen, slik at jeg kunne sortere vekk de som fortsatt var uinteressante etter 20 sider. Følgende ble derimot lest og likt:

Gabriel Garcia Marquez: Alle mine triste horer
Om en mann som aldri har vært sammen med en kvinne uten å betale for det. På sin 90-års-dag bevilger han seg en 14 år gammel jomfru. Det går ikke slik han tror, og livet endrer seg totalt fra den dagen han fyller nitti. En nydelig kjærlighetsfortelling og en klok og røff beretning om liv og alderdom. Jeg har allerede funnet frem tidligere bøker av forfatteren, som nå skal leses på nytt.

Hanne Ørstavik: Presten
Ei av mange bøker jeg lenge har tenkt jeg skulle lese, men ikke fått tid til.
Ei bok som var så treffende i sin beskrivelse av spenninger, motsetninger, savn og søken i et menneske at jeg ble satt ut. Ørstaviks store alvor og kretsing omkring det jeg har oppfattet som de samme eksistensielle spørsmålene, har gjort at jeg flere ganger har stoppet et stykke uti hennes bøker. Det har blitt for mye. Denne gangen var det helt annerledes. Kautokeino-opprøret er på en forunderlig måte blitt en del av hovedpersonens leting etter svar og sannheter.

Thomas Hylland Eriksen: Øyeblikkets tyranni
Også ei bok jeg bare har fått skumlest tidligere. Den fikk mye oppmerksomhet da den kom ut. Fortjent, synes jeg. Ei andpusten bok som prøver å si utrolig mye på den tida den har leserens oppmerksomhet, men det er også det den handler om; å fylle opp hvert øyeblikk og å tette igjen hvert mellomrom i tida, med det resultat at livet risikerer å bli en hysterisk serie av overbefolkede øyeblikk. Virkeligheten som en kronisk bildeflimring, og ikke som linjer gjennom tid, kausalkjeder og slutningsrekker. " For vår sivilisasjon er ungdomskulten og krisen i kunnskapsoverføringa to av de alvorligste symptomene på øyeblikkets tyranni. En kultur som ikke respekterer modning og aldring, har ingen ide om hvor den kommer fra, og kan derfor heller ikke ha noen anelse om hvor den er på vei".

7 comments:

torunn said...

”En kultur som ikke respekterer modning og aldring, har ingen ide om hvor den kommer fra, og kan derfor heller ikke ha noen anelse om hvor den er på vei.”

Så sant, så sant..

Har nok tenkt jeg skulle ha lånt denne boka, og med dette sitatet kan det hende jeg gjør alvor av det.

Fikk lyst til å sitere Ola Jonsmoen i dagens Hamar Arbeiderblad:

”Det er i den grad på moten å vere blomstrande ungdommeleg og frisk at vi kjem i skade for å reagere negativt på avvik. Det er på grensa til det ubehagelege å vere i lag med puslete, eldre, sjuke, pleietrengande, og altså folk som er annleis enn det store lykkelege fleirtalet.”…………………

”Når alle konkurrerer om å vere sprekast, friskast og yngst, er det fare for at vi kan glømme nyansar som er verdifulle skal eit samfunn vere meir enn glattsmurt og vellykka organisert samvær.”

Kanskje er dette også et symptom og en konsekvens…

- - - - - -

Ellers har jeg lest de fleste av Hanne Ørstaviks bøker selv om det kan føles som det blir litt for mye, som du sier. Men det er gode bøker og Presten var veldig god, synes jeg.

Og så fikk jeg lyst til å lese Gabriel Garcia Marquez, det er også noe jeg har tenkt og aldri kommet i gang med..

Veldig artig å høre hva andre leser, og jeg er imponert over alt du rakk på turen :)


Torunn

irelars said...

" Et glattsmurt og vellykka organisert samvær". Treffende!

TAKK for sitatet.


Irene

tomy said...

Ønsker meg lyden av vann ved bassengkanten og ark som snus og snus.

Frk. Hansson said...

Så mye du fikk lest!!! Regner med at du er hvit foran men skikkelig brun på ryggen :-)
Skrevet noe også kanskje?

irelars said...

Hahaa..

Enkelte stod ikke først i køa da pigmentet ble utdelt, så jeg tror man heller kan snakke om lett gylden!

Fikk skrevet noen notater på våte ark, men noe dikt ble det ikke av det.

Tove: Ja, jeg ønsker meg også den lyden. Bare lyd av regn som slår mot ruta nå.

cabriolet said...

uten å kjenne alderen til alle som skriv her
tenker eg at med mine 73 år vel har einaste rekorden eg måtte vere eigar av

først i det siste har eg skjøna at etter dei 70
er det mangt nytt å lære seg

ikkje alltid like lett er det
når det framleis er ein 30/40-åring som krev å styre eit bu i forfall

stor trøyst at eg får lov å være med i så friskt og vel tenkande selskap

TAKK for det

jostein

irelars said...

Og en takk fra oss fordi du er med!

Irene