Tuesday, August 22, 2006

Ny serie: Tips for å få et strøkent hjemTips 1: Hvordan få bedre plass i bokhyllene

I mange hjem er det alt for lite bokhyller, og når stablene av bøker har vokst seg store under skrivebord, oppå skrivebord, under trapper osv. er det på tide at noe gjøres. Er det ikke plass til flere bokhyller i huset, må noen bøker rett og slett ryddes ut. Som regel er det kvinnen i huset som kommer til den konklusjonen, så hva er da mer naturlig enn å starte med mannens stabel av krimpocketbøker? Dette vil kvinnen sjelden få gjennomslag for uten videre, men da gjelder det å ta seg ( litt forsiktig) til rette.

Begynn en dag han er ute. Ta noen få pocketbøker i slengen. ( Dersom du fjerner alle på en gang, kan strategien fort bli avslørt, så det er ikke lurt.) Legg bøkene i plastposer nederst i søppeldunken og legg matsøppelposer og skrot oppå. Har du mulighet for å levere til brukthandel eller loppemarked , er jo det selvsagt bedre. På denne måten frigjør du sakte , men sikkert bokhylleplass til romaner og diktsamlinger.

Skulle han begynne å etterlyse noen bøker ( Det kan skje! ) bør du ha en plan klar. Som regel holder det å svare med et sukk: Har du sett etter i stabelen under skrivebordet eller under trappa? På den måten signaliserer du at det er nytteløst å lete etter noe i dette huset, og han kan også oppfatte det som at det er tid for rydding. Etter noen runder med leting, gir han ganske sikkert opp og nevner ikke boka noe mer. Skulle det mot all formodning skje at han begynner å fatte mistanke, ser på deg og spør med en slags advarsel i undertonen: Du har ikke kastet noen krimbøker, vel? gjelder det virkelig å være forberedt. Da kan du :

1. Sette opp en sjokkert mine og svare: Kaste bøker? Tror du virkelig jeg kaster bøker?
Her gjelder det å ikke vike med blikket, stemmen osv.

2. Om du sitter i en stol, kan du lene deg raskt tilbake og late som om du har sovnet. ( Ikke unaturlig det, for det er hardt å være dobbeltarbeidende kone og mor...)

3. Finne andre gode avledningsmanøvre. Det er mange å ta av ...

Det som ikke er spesielt lurt, er å tilby han ei diktsamling i stedet. Det kan komme til å virke som en provokasjon.


Lykke til :)

2 comments:

torunn said...

Meget fornøyelig må jeg si! Og meget aktuelt! Denne serien vil jeg nok følge med på. Bøker blir det nok av, ja. Vi har et lett tilgjengelig og stort loft. Dit har jeg fått lov til å bære gammal lokalhistorie som vi har flere eks. av :) Ellers har jeg vanligvis nok med mitt eget rot, men har hatt ei rydderi i høst, og det er nesten så jeg begynner å like det...

mvh Torunn

irelars said...

Takk for kommentar, Torunn! :-)

Nå skal det sies at her er det så strøkent at det egentlig ikke trengs tips( ha, ha), men de to gode tipsene jeg har, kan jeg nå i alle fall dele i tilfelle andre skulle trenge.. Så det kommer et til med tid og stunder!

Regner det ellers som en selvfølge at alle menn leser krim ( og aldri diktsamlinger!)og at i ethvert hjem finnes det utallige stabler av bøker man ikke finner plass til, samt at det å være mor, ektefelle, kombinert med det å jobbe osv. er dødsslitsomt. Det blir i alle fall NESTEN ikke tid til å sitte foran PC-en!

Antagelsen med bøkene bekreftet du jo, forresten.

( Gamle bind av lokalhistorie, ja. Bare å få opp på loftet!!;-)